Carne, piine, paste fainoase, orez si fulgi de cereale
Unul din principalele riscuri pentru sanatate este consumul de grasimi animale
in cantitati prea mari; organismul are nevoie de grasimi in cantitati mici.
GRASIMILE SATURATE
se gasesc in primul rind in carnea de vaca, porc si oaie si in diversele produse
preparate din aceste feluri de carne si din grasimea lor, cum sint cirnatii,
placintele cu carne, hamburgarii etc.; excesul de grasimi saturate poate duce
la boli ale arterelor coronare, la ingrasare si obezitate;
GRASIMILE NESATURATE
se gasesc in carnea
de peste, pui, curcan, rata, in oua, fasole, linte, seminte de floarea soarelui
si in produsele care contin aceste alimente; grasimile nesaturate prezinta mai
putine riscuri, dar in cantitati prea mari pot duce la ingrasare si la riscul
aparitiei unor boli;
In loc de carne grasa sau slanina, cumparati cantitati mici de carne slaba;
consumati mai multa carne de peste de orice fel; de asemenea, ficatul este aliment
foarte bun, care contine fier; mincarurile traditionale din fasole si alte leguminoase
sint hranitoare; cind le gatiti folositi cit mai putine grasimi animale si evitati
prajitul; de asemenea, incercati sa evitati sa puneti grasimi in supe sau ciorbe;
in concluzie, cu cit mincati mai putine grasimi, cu atit mai bine pentru sanatatea
dumneavoastra.
Sursa:
Centrul National de Promovare a Sanatatii
si Programe - Institutul de Management al Serviciilor de Sanatate.
Trimiteți un comentariu