evomag.ro%20

Alimentația în Timpul Sarcinii

 



Alimentatia în timpul sarcinii

Alimente de baza pentru femeia insarcinata

Necesarul de calorii

Igiena alimentatiei

Trebuie cunoscut faptul ca este importanta calitatea si nu cantitatea de alimente pe care le folositi, ceea ce inseamna

ca viitoarea mama nu trebuie sa manince "pentru doi", ci sa-si concentreze elementele nutritive necesare copilului. 

Exista patru grupe de alimente considerate de baza, iar daca dieta zilnica contine cite ceva din fiecare aceste grupe, 

inseamna ca aveti un consum echilibrat. 

Grupa 1

Alimente hidro-carbonate - care constituie baza majoritatii meselor

Cuprinde: piine, orez, porumb, griu, paste fainoase, ovaz, secara, mei, legume

Furnizeaza: proteine, fibre, energie, vitamine si saruri minerale

Grupa 2

Alimente lactate

Cuprinde: lapte, brinza, iaurt

Furnizeaza: calciu, proteine, vitamina A, magneziu, iod si zinc

Grupa 3

Carne si produse din carne, peste

Cuprinde: carne, peste, fasole, nuci, oua

Furnizeaza: proteine, vitamina A, fibre (in nuci si fasole), fier, zinc, vitaminele complexului B

Grupa 4

Fructe si legume 

Cuprinde: fructe si legume (proaspete, congelate sau deshidratate)

Furnizeaza: vitamina A si C, acid folic, fier, fibre, potasiu

Este bine sa mincati zilnic citeva fructe si legume proaspete, bine spalate.

NECESARUL DE CALORII


variaza de la o persoana la alta in functie de matabolismul si activitatea fizica a 

fiecareia. O femeie gravida are nevoie de un supliment energetic (aprox. 200 calorii pe zi) in timpul ultimelor trei 

luni de sarcina. Mamele care-si alapteaza copiii numai in timpul primelor trei luni au nevoie de un supliment zilnic 

de 480 calorii, iar cele care alapteaza cel putin sase luni au nevoie de un surplus energetic zilnic de 550 calorii.

Puteti asigura suplimentul zilnic de 200 de calorii, prin mici gustari nutritive intre mese. Mincati un sandwich, un 

fruct proaspat, un iaurt sau o pizza. Acest tip de gustari este de preferat celor dulci (biscuiti, prajituri, gogosi) care au 

un continut crescut de grasimi si zahar, fiind sarace in elemente nutritive si duc la cresterea excesiva in greutate. 

Cresterea medie in greutate in timpul sarcinii este de 10-12 kilograme. 

IGIENA ALIMENTATIEI 



In timpul sarcinii este foarte important sa evitati infectiile, in special cele cu salmo nella si listeria. Trebuie acordata 

o atentie deosebita igienei in prepararea alimentelor, pentru a evita alimentele contaminate cu bacterii sau toxine. 

Este de recomandat sa evitati brinzeturile moi din lapte nepasteurizat si pateurile. Nu consumati carne sau oua crude. 

Daca reincalziti mincarea, tineti-o pe foc pina da un clocot. Pastrati carnea cruda intr-un compartiment separat al 

frigiderului. Este de preferat sa beti lapte pasteurizat sau bine fiert. Nu consumati alimente cu termenul de 

valabilitate depasit


0 Comentarii

Trimiteți un comentariu

Post a Comment (0)

Mai nouă Mai veche