Alimentatia în timpul sarcinii
Alimente de baza pentru femeia insarcinata
Necesarul de calorii
Igiena alimentatiei
Trebuie cunoscut faptul ca este importanta calitatea si nu cantitatea de alimente pe care le folositi, ceea ce inseamna
ca viitoarea mama nu trebuie sa manince "pentru doi", ci sa-si concentreze elementele nutritive necesare copilului.
Exista patru grupe de alimente considerate de baza, iar daca dieta zilnica contine cite ceva din fiecare aceste grupe,
inseamna ca aveti un consum echilibrat.
Grupa 1
Alimente hidro-carbonate - care constituie baza majoritatii meselor
Cuprinde: piine, orez, porumb, griu, paste fainoase, ovaz, secara, mei, legume
Furnizeaza: proteine, fibre, energie, vitamine si saruri minerale
Grupa 2
Alimente lactate
Cuprinde: lapte, brinza, iaurt
Furnizeaza: calciu, proteine, vitamina A, magneziu, iod si zinc
Grupa 3
Carne si produse din carne, peste
Cuprinde: carne, peste, fasole, nuci, oua
Furnizeaza: proteine, vitamina A, fibre (in nuci si fasole), fier, zinc, vitaminele complexului B
Grupa 4
Fructe si legume
Cuprinde: fructe si legume (proaspete, congelate sau deshidratate)
Furnizeaza: vitamina A si C, acid folic, fier, fibre, potasiu
Este bine sa mincati zilnic citeva fructe si legume proaspete, bine spalate.
NECESARUL DE CALORII
variaza de la o persoana la alta in functie de matabolismul si activitatea fizica a
fiecareia. O femeie gravida are nevoie de un supliment energetic (aprox. 200 calorii pe zi) in timpul ultimelor trei
luni de sarcina. Mamele care-si alapteaza copiii numai in timpul primelor trei luni au nevoie de un supliment zilnic
de 480 calorii, iar cele care alapteaza cel putin sase luni au nevoie de un surplus energetic zilnic de 550 calorii.
Puteti asigura suplimentul zilnic de 200 de calorii, prin mici gustari nutritive intre mese. Mincati un sandwich, un
fruct proaspat, un iaurt sau o pizza. Acest tip de gustari este de preferat celor dulci (biscuiti, prajituri, gogosi) care au
un continut crescut de grasimi si zahar, fiind sarace in elemente nutritive si duc la cresterea excesiva in greutate.
Cresterea medie in greutate in timpul sarcinii este de 10-12 kilograme.
IGIENA ALIMENTATIEI
In timpul sarcinii este foarte important sa evitati infectiile, in special cele cu salmo nella si listeria. Trebuie acordata
o atentie deosebita igienei in prepararea alimentelor, pentru a evita alimentele contaminate cu bacterii sau toxine.
Este de recomandat sa evitati brinzeturile moi din lapte nepasteurizat si pateurile. Nu consumati carne sau oua crude.
Daca reincalziti mincarea, tineti-o pe foc pina da un clocot. Pastrati carnea cruda intr-un compartiment separat al
frigiderului. Este de preferat sa beti lapte pasteurizat sau bine fiert. Nu consumati alimente cu termenul de
valabilitate depasit
Trimiteți un comentariu