Iata cum poti prepara faimoasa reteta de musaca greceasca cu vinete, in varianta vegana – de post!
Musacaua este o reteta cunoscuta in intreaga lume si are ca baza vinete si carne tocata. Este o mancare foarte delicioasa, ce poate fi gasita in diverse variante in functie de tara in care e preparata. Eu am ales sa fac azi varianta greceasca de musaca, insa fara carne – de post (vegana).
Ingrediente:
- 1 Lingura de ulei de masline
- 3 cartofi mari, decojiti si taiati cubulete
- 1 catel de usturoi, pisat
- 2 vinete medii, felii
- 500g ciuperci pleurotus, tocate
- 100g texturat de soia granule sau cubulete
- 1 cana rosii, tocate
- 1 Lingura de pasta de tomate
- 1 ceapa mare, tocata
- ½ lingurita de boia afumata
- un varf de nucsoara
- 1 Lingura de unt vegan
- sare si piper dupa gust
Instructiuni:
- Intr-o cratita medie, pune cartofii la fiert cu putina sare. Odata ce a inceput apa sa fiarba, micsoreaza flacara si fierbe cartofii pana se inmoaie - 15 minute. Scurge apa de la cartofi, dar pastreaza o cana de apa.
- Folosind un mixer de mana, prepara piureul de cartofi. Adauga putina apa daca e nevoie. Adauga usturoiul pisat, untul vegan, nucsoara , sarea si piperul dupa gust. Mixeaza pana piureul devine pufos.
- Intre timp, adauga intr-un bol texturatul de soia, boiaua afumata, sare si piper. Acoper-o cu apa fiarta. Lasa soia la inmuiat aproximativ 10 minute. Transfer-o intr-o sita si lasa sa se scurga apa.
- Preincalzeste cuptorul la 200°C.
- Pune hartie de copt intr-o tava de cuptor, unge-o cu putin ulei si aseaza intr-un strat vinetele feliate. Presara-le cu sare si piper si coace-le aproximativ 15 minute.
- Incinge o tigaie mare pe foc mediu. Adauga ceapa si caleste-o timp de aproximativ 3 minute
- Adauga ciupercile tocate si continua gatitul, aproximativ 10 minute, amestecand ocazional. Adauga rosiile, texturatul de soia si pasta de tomate. Amesteca pentru a incorpora toate ingredientele. Adauga sare si piper dupa gust si lasa-le deoparte.
- Asterne un start de felii coapte vinete pe fundul unei forme de copt. Acopera-le cu amestecul de ciuperci, apoi cu un alt strat de felii de vinete si ultimul strat fiind piureul de cartofi.
- Coace musacaua aproximativ 30 de minute sau pana se rumeneste usor.
- Presar-o cu un strop de boia afumata si serveste-o cu un pahar de vin rosu.
Trimiteți un comentariu